– De beste terapeutene går på fire ben!

altText

Hilde Westgaard Langeland (43) har alltid vært ei ekte hestejente. Utallige rideturer på EKT Rideskole og i Langedrag Naturpark formet ungdomsårene hennes, og gjorde henne trygg på seg selv. Disse erfaringene vekket også en lidenskap som i dag hjelper henne med å støtte andre.

Hilde har kombinert studier i husdyrvitenskap med en doktorgrad i folkehelsevitenskap, hvor hun forsket på hesteassisterte aktiviteter for ungdom.

Hun har også utviklet flere kurs om helsefremmende aktiviteter med hest, og er fagansvarlig for samfunn og folkehelse ved Norsk Hestesenter.

altText

–Tid med hester gir ungdom sosial støtte og bygger selvtillit.

- Hilde Westgaard Langeland

Hesten har alltid vært en bestevenn

Hilde minner oss om hestens viktige rolle i landbruket gjennom tidene, ikke bare som trekkraft, men også som en trofast følgesvenn.

– Jeg tror bonden levde et rikere liv sammen med hesten, sier Hilde.

Hun mener at hesten fortsatt gir verdifull støtte til mange, spesielt de som har fysiske eller psykiske utfordringer.

Hilde forklarer at samvær med hest handler om mer enn bare tid med et dyr – det handler om tilhørighet, trygghet og en følelse av stabilitet. Når man har en trygg base, våger man mer, takler utfordringer og tør å prøve nye ting.

– Forskning viser at trygghet er nødvendig for utvikling, og hesten kan gi nettopp den tryggheten. Den gir stabilitet, ro og støtte, forteller Hilde.

Hesten som firbent terapeut

– Det å ha en hest som venter på deg og på å få komme ut, har en helsefremmende effekt, sier Hilde

Samspillet med hesten og naturen hjelper oss å fokusere på de små detaljene – som fuglesang og det å stryke hesten. Dette virker beroligende, og er bra for folkehelsa. Hilde påpeker også at denne tilstedeværelsen er spesielt verdifull for de med psykiske utfordringer.

– Når du møter hestens ro, blir det lettere å være til stede i deg selv, sier Hilde, og legger til at hesteterapi ofte øker sannsynligheten for å lykkes med annen behandling.

Hest kan også gi barn og unge som strever med skolen, en følelse av mestring.

– Når du tar styringen sammen med hesten, gir det deg mer kontroll over eget liv, sier Hilde.

Dette gir en følelse av selvstendighet, noe som er viktig for folkehelsa. I en verden med prestasjonspress kan det å mestre hesten på en skogstur gi en uvurderlig følelse av frihet.

Hjelp for fysiske utfordringer

For personer med fysiske funksjonsnedsettelser kan hesten også være en stor støtte, både som motivasjon til å være aktiv og for å gi en følelse av mestring.

– Når du møter hestens ro, blir det lettere å være til stede i deg selv. Hesteterapi øker også sannsynligheten for å lykkes med annen behandling.

- Hilde Westgaard Langeland

– Bevegelsene du opplever på hesteryggen gjør noe med nervebanene og forbedrer kroppens funksjoner, forteller Hilde.

50 år gamle Heidi er hjertens enig. Hun har drevet med hest i 40 år, men fikk den alvorlige diagnosen MS i 2021. Hun har fortsatt hest hjemme på gården, men gleder seg til de ukentlige besøkene hos Norsk Hestesenter.

– Hestene er som medisin for meg. De lytter til deg, og jeg kan prate med dem om alt, sier hun.

Hver tirsdag har Heidi terapiridning med dølahesten Olstad Blesen, som hjelper henne med balansen under veiledning av fysioterapeut Annie Mehlum Liven.

– Dølahesten er jo ekstra stødig, og det er god hjelp når man sliter med egen balanse, forteller hun.

Norske hesteraser treffer folkesjela

Hilde mener at norske hesteraser har en spesiell plass i norsk folkesjel.

– De kaldblodige hestene treffer noe dypt i oss. Det sies jo at dølen har et kaldt hode og et varmt hjerte, men det gjelder jammen fjordingen og nordlands-/lyngshesten også, mener hun.  

Hilde er både stolt av og glad for arbeidet som gjøres på Norsk Hestesenter, hvor både folkehelse og avlsarbeid sikrer at denne viktige delen av kulturarven blir bevart.

Og dette arbeidet hadde ikke vært mulig uten gode støttespillere.

Sammen for alle gode hestekrefter

– Landbruks- og matdepartementet ser verdien av hesten som ressurs, både som hjelper og terapeut, sier Hilde.

Hun mener også at Norsk Rikstotos økonomiske bidrag til hestenæringen er avgjørende for å spre hesteglede til både toppidrettsutøvere og folk flest.

– Travsportens bidrag har bygget et stort fellesskap som sprer hesteglede. Ikke bare blant toppryttere og travtrenere, men også hos Ola og Kari, og alle barna deres, avslutter hun.

Fakta om Norsk Rikstoto

Etablert: 1982

Hvor: Oslo, Norge

Ansvar: Har enerett i Norge til å tilby pengespill på hest.

Formål: Norsk Rikstotos hovedformål er å legge til rette for ansvarlig pengespill på hest og å forebygge negative konsekvenser av pengespill. Norsk Rikstoto har for øvrig til formål å støtte hestehold, hestesport og hesteavl. Stiftelsen skal drives effektivt, slik at mest mulig av inntektene kommer formålene til gode.

Samarbeid: Nært samarbeid med trav- og galoppsporten, Norsk Galopp og Det Norske Travselskap.

Inntekter: Rikstotos inntekter kommer hovedsakelig fra spillaktiviteter. Overskuddet går til norsk hestesport og til tiltak for å fremme ansvarlig spill.

Betydning: Sørger for at folk skal oppleve de positive effektene av pengespill og minimerer de uheldige konsekvensene av pengespill. Støtter hestehold, hestesport og hesteavl i Norge ved at alt overskudd gis til aktører innen disse områdene.

Fakta om Stiftelsen Norsk Hestesenter

Etablert: 1986

Hvor: Starum, Østre Toten, Norge.

Ansvar: Nasjonalt kompetansesenter for hesteavl og utdanning.

Formål: Fremme kvaliteten på hestehold og avl, samt være det høyeste faglige senteret for avl av hest og utdannelse av hestepersonell i Norge.

Oppgaver: Utdanning av ridelærere og travtrenere, kurs og kompetanseformidling, avls- og bevaringsarbeid inkludert utstillinger, stambokføring, og avlsrådgivning, nasjonalt hesteregister, hesteavlsseteren i Sikkilsdalen, og nasjonalt senter for dølahest.

Samarbeid: Jobber tett med avlslagmedlemsorganisasjonene, oppdrettere, myndigheter og internasjonale aktører,.og er en samarbeidsparter i Stiftelsen Hästforskning som finansierer forskning på hest i Norge og Sverige.

Betydning: Sikrer genetisk mangfold og bevaring av Norges nasjonale hesteraser, og kompetansutvikling i hestenæringen.

Hest skaper glede for liten og stor

featured icon

Hestevelferd

Hesten er stjernen i vårt produkt. Derfor er det viktig at den har det bra, både i og utenfor banen. Sammen med våre gode samarbeidspartnere er vi med på å bidra til bedre hestevelferd for løpshester.

featured icon

Hesteglede

Hesten har alltid vært mer enn bare en arbeidshest. Den er også en unik terapeut og miljøskaper, med evnen til å bringe mennesker sammen og fremme positiv utvikling.

featured icon

Kulturarv

Våre norske hesteraser er en uvurderlig del av vår kulturarv. Gjennom Norsk Hestesenter bidrar vi til å bevare disse verdifulle rasene.