Kaldblodstraver


Fra arbeidshest til helt i travsporten

Den norske kaldblodstraveren er Norges største nasjonale hesterase målt i antall. Selv om rasen har røtter i den tradisjonsrike dølahesten, er kaldblodstraveren en relativt ny rase.

Dølahesten ble ofte delt i to typer: Tungdølen, en robust arbeidshest, og lettdølen, som var avlet for fart. Det var lettdølen som senere utviklet seg til den norske kaldblodstraveren.

Konkurransen ga oss en ny hesterase

I Midt-Norge, på Østlandet og Sørlandet var dølahesten bondens trofaste arbeidshest. Bøndene hadde ofte én stor, kraftig hest til tungt arbeid, og en lettere hest til skyss og transport. Disse lettere hestene ble også brukt til kappkjøring til kirken på søndager – en tidlig forløper til dagens travsport.

Utviklingen av kaldblodstraveren kan spores til menneskets naturlige konkurranseinstinkt. Kappkjøring har eksistert så lenge mennesker har hatt hest, og etter hvert som økonomien ble bedre, ble konkurransen mer profesjonell, og avlsarbeidet fikk en sentral rolle.

Norsk Rikstoto gir støtte til avlsprogram

I 1875 ble Selskabet for Kapkjøring i Trav stiftet, som senere ble til Det Norske Travselskap (DNT). Dette markerer starten på organiserte travløp, som først ble avholdt på isen.

For å møte etterspørselen etter dedikerte travarenaer, ble Bjerke Travbane etablert i 1928, noe som ga travsporten et stort løft. Da Rikstoto ble stiftet i 1982, fikk sporten ytterligere støtte, og utviklingen skjøt fart.

Avlsarbeidet for kaldblodshesten fokuserer på travprestasjoner, stamtavle, holdbarhet, eksteriør og temperament. Det avles på hester med et løpshode – hester med konkurranseinstinkt, som vil være først og som kan disponere kreftene riktig, samtidig som de følger kuskens signaler.

På 1990-tallet innledet Norge et samarbeid med Sverige om kaldblodstraveren, og siden 2004 har rasen vært en felles avlspopulasjon med felles stambok og avlsplan.

Fakta om norsk kaldblodstraver

Opprinnelse: Gudbrandsdalen, utviklet fra dølahesten.

Størrelse: Mankehøyde ca. 145 -160 cm. Vekt: 450–600 kg.

Kjennetegn: Lettbygd, Samarbeidsvillig, hurtig og utholdende, med sterke travprestasjoner.

Historie: Utviklet fra dølahest på midten av 1800-tallet for bruk i travsporten. Felles avlspopulasjon med Sverige siden 2004.

Bruksområder: Hovedsakelig travløp, men også brukt til ridning og kjøring.

Antall: Over 12.000 individer.

Status: Sårbar. Kaldblodstraveren er den største nasjonale hesterasen i Norge, og aktiv travsport bidrar til å opprettholde bestanden.

altText

Kaldblodstraverens viktige milepæler

Timeline media

1849

1849

Veikle Balder var en viktig hingst for avlen av både dølahesten og travhesten.   

Kaldblodshestens far ble født  
Timeline media

1857

Statsagronom Johan Lindequist fant hestene i Gudbrandsdalen svært velegnet for arbeid og skyssvesenet, og dølahesten ble etablert som rase.  

Johan Lindeqvist fremmer hesteavlen
Timeline media

1875

Organisert kappkjøring og premier i regi av Det Norske Travselskap ga startskuddet for mer målrettet avl av kaldblodstravere.  

Selskabet for Kappkjøring i Trav (DNT fra 1902)
Timeline media

1891

En offisiell oversikt over avlshester som systematiserte blodslinjer, prestasjoner og egenskaper for å utvikle rasen videre.  

Stamregister over norske travere
Timeline media

1928

  • Det første løpet med totalisatorbevilgning ble gjennomført. Totalisatorbevillingen sikret økonomisk grunnlag for å arrangere travløp oftere.

Totalisatorbevillingen for hestespill
Timeline media

1928

Åpningen av Bjerke Travbane sikret hyppige løp i organiserte former, og bidro til å gjøre det økonomisk forsvarlig å satse på avl av travhester i stor stil.  

Bjerkebanen ble anlagt
Timeline media

1945

Boken inneholdt oversikter over avstamning, prestasjoner og avlsverdier, og var et viktig skritt i utviklingen av norsk travsport. 

Første «Norsk Traverstambok»​
Timeline media

1982

Rikstoto ga travsporten en stabil inntektskilde som førte til bedre fasiliteter, høyere premieutbetalinger og forbedret avlsarbeid.

Rikstoto ble grunnlagt
Timeline media

2020

En viktig milepæl som anerkjenner rasens betydning for norsk kulturarv, tradisjon og travsportens utvikling her i landet.  

Kaldblodstraveren får status som nasjonal hesterase
featured icon

Hestevelferd

Hesten er stjernen i vårt produkt. Derfor er det viktig at den har det bra, både i og utenfor banen. Sammen med våre gode samarbeidspartnere er vi med på å bidra til bedre hestevelferd for løpshester.

featured icon

Hesteglede

Hesten har alltid vært mer enn bare en arbeidshest. Den er også en unik terapeut og miljøskaper, med evnen til å bringe mennesker sammen og fremme positiv utvikling.

featured icon

Kulturarv

Våre norske hesteraser er en uvurderlig del av vår kulturarv. Gjennom tett samarbeid med Norsk Hestesenter og lokale avlslag, jobber vi aktivt for å bevare disse verdifulle rasene.