altText

Sjefsveterinær Anne Wangen har det overordnede ansvaret

for hestevelferdsarbeidet i Det Norske Travselskap.

Det ansvaret tar hun på alvor.

Det er den ordløse kommunikasjonen med hesten som fascinerer Anne aller mest hos de majestetiske dyrene.

altText

Anne mener hester er svært følsomme dyr.

– Når man har jobbet med hester en stund, lærer man hvor oppmerksomme de er på selv de minste signaler vi gir. De oppfatter lett både vår sinnsstemning, kroppsholdning og andre små signalene.

altText

– Det er lett å merke hvordan en hest har det. Du må bare møte den med respekt og positivitet, og lære deg å lytte til signalene. Og de gir så utrolig mye tilbake.

- Anne Wangen, DNT

Familien til Anne, mann og to døtre, deler en stor og aktiv hesteinteresse.Hestene har de hjemme på småbruket på Kjeller.

Hva er det som får folk til å drive med travhester?

– Det er i hvert fall ikke pengene, svarer hun og ler. – Det er nok en kjærlighet til dyr generelt og hest spesielt – kombinert med en interesse for sporten. 

Travsporten ligger langt fremme

Det Norske Travselskap arbeider kontinuerlig for å sikre at alle hester behandles med respekt og omsorg.

– Det er viktig å forstå hver enkelt hest og tilpasse seg til dens individuelle behov mener Anne. All trening skal skje med respekt for hestens grenser.

Det skal benyttes treningsmetoder som gjør at hesten opplever mestring, og der hesten får en positiv forventning til oppgavene. Og selvsagt skal ingen syke eller halte hester delta i konkurranse.

Anne leder DNTs avdeling for hestevelferd, som blant annet jobber med reglementsutvikling og oppfølging. Arbeidet omfatter deltakelse i internasjonalt antidoping- og hestevelfersarbeid, kontakt med de aktive og stevneveterinærer, kontroll av trenerstaller samt planlegging, koordinering og oppfølging av den løpende dopingkontrollen av hestene.

I tillegg har avdelingen ansvaret for utdanning og den faglige oppfølgingen av alle funksjonærgrupper som igjen sikrer at hestevelferden, sikkerheten for de aktive, spillesikkerhet og fair play ivaretas i travløp. Anne er dessuten leder av den nordiske antidopingkomiteen NEMAC (Nordic Equine Medication and Antidoping Committee) som utarbeider og beslutter regler for medisinering av hester i hestesporten.

– De Skandinaviske antidopingbestemmelsene og regler for medisinering av konkurransehester er de strengeste i Europa og, så vidt vi vet, i hele verden, forteller Anne.

All trening skal skje med respekt for hestens grenser.

- Anne Wangen, DNT

Kontroller og sanksjoner

Det Norske Travselskap ble stiftet i 1875 og er dermed en av de eldste idretts-organisasjonene i landet. I dag har de ikke bare ansvar for å utarbeide regler for alle som driver med travsport, men også håndhevingen av regelverket.

Uanmeldte stallkontroller, treningsprøver og utvidede dopingkontroller både før og etter løp utføres av flere hensyn. Under stallkontrollene undersøker Anne og hennes kollegaer hvordan hestene har det i sinehjemlige omgivelser. De registrerer hvordan hestene behandles, trenes, fôres og oppstalles for å danne seg et bilde av hvordan den generelle hestevelferden ivaretas hos de lisensierte trenerne.

Anne opplever stor aksept og forståelse for denne typen uanmeldte kontroller blant trenere og hesteeiere. Men av og til oppdager de dessverre kritikkverdige forhold. Som regel skyldes det personlige problemer hos hesteholder, forteller hun.

Avdekkes det avvik, gis pålegg om utbedring, administrative gebyrer og/eller inndragning av trenerlisens. Ved alvorlige tilfeller kobler DNT inn Mattilsynet, som i ytterste konsekvens kan frata hesteholderen retten til å ha dyr.

DNT samarbeider med Antidoping Norge om dopingkontroll av kusker og ryttere. I tillegg til antidopingarbeidet i travsporten, bistår DNTs avdeling for hestevelferd Norsk Galopps antidopingarbeid, noe som innebefatter dopingprøvetaking både i og utenfor konkurranse.

Hestens behov i fokus

Nytt fra 2025 er at tidligere regler – samt noe nytt, som omhandler oppstalling, fôring og trening av hest – er samlet i et eget hestevelferdsreglement.

Hestevelferdsreglementet skal fremme god velferd for hesten gjennom å bidra til at alt hold, bruk og oppstalling av hest tar hensyn til hestens adferdsmessige, sosiale og fysiologiske behov, og at hesten skal beskyttes mot fare for unødig stress, smerte, lidelse og sykdom.

– Dette er ikke et papirprodukt, men et levende dokument som sikrer at alle som jobber med hest har et felles grunnlag for å ivareta dyrenes velferd, forsikrer Anne.

 – Heldigvis avdekker vi veldig sjelden kritikkverdige forhold hos hesteeiere. Tvert imot ser vi at hestene er høyt elskede familiemedlemmer de aller fleste steder.

- Anne Wangen, DNT

Samarbeid for bedre hestevelferd

Norsk Rikstoto er også en viktig samarbeidspartner for Det Norske Travselskap.

– Det er pengene vi får fra Rikstoto som gjør det mulig å drive et omfattende antidopingarbeid og en virksomhet med hyppige velferdskontroller – både hver eneste løpsdag og ute hos trenerne forteller Anne.

DNT samarbeider dessuten med lokale travlag, regionale travforbund, hesteeiere, trenere og andre ildsjeler for å sikre alle travhester et best mulig liv – både før, under og etter travkarrieren.

Fakta om Anne Wangen

Yrke: Sjefsveterinær i DNT

Hvor: Det Norske Travselskap (DNT), Bjerke, Oslo

Erfaring: 20 år som hestepraktiserende veterinær og 10 år som sjefsveterinær i DNT

Spesialisering: God kommunikasjon med hester, eiere og trenere

Kjent for: Streng, men rettferdig tilnærming til hestevelferd

Samarbeid: Nært samarbeid med Mattilsynet og Rikstoto

  

Fakta om Det Norske Travselskap (DNT)

Etablert: 1875, et av landets eldste idrettsforbund

Hvor: Bjerke, Oslo, Norge

Formål: DNT har til formål å fremme en sunn og koordinert utvikling for norsk travsport, og utvikling av slike hesteslag som ansees skikket til grunnlag for avl av en for landet nyttig hest.

Ansvar: Utarbeide regler og forskrifter for hestehold og travløp, utøve kontroll og innføre sanksjoner, godkjenne baner og arrangementer

featured icon

Hestevelferd

Hestevelferd er et av våre viktigste satsingsområder i Norsk Rikstoto, fordi vi mener at hver eneste hest fortjener et trygt og godt liv – både under og etter sin aktive travsportkarriere.

featured icon

Hesteglede

Hesten har alltid vært mer enn bare en arbeidshest. Den er også en unik terapeut og miljøskaper, med evnen til å bringe mennesker sammen og fremme positiv utvikling.

featured icon

Kulturarv

Våre norske hesteraser er en uvurderlig del av vår kulturarv. Gjennom Norsk Hestesenter bidrar vi til å bevare disse verdifulle rasene.