Frostrøyk damper fra hestene, sledene glir over snøen, og folk er kledd i skinn og pels. I ti dager har de reist, noen fra Trondheim, andre fra Sverige.
Nå gjenstår den siste, majestetiske etappen inn til Rørosmartnan – akkurat slik det ble gjort for 170 år siden.
– Vi har bare hatt bil i 70 år, men hesten har vært vårt trofaste reisefølge i flere tusen år.
Langs isen glir sledene jevnt fremover. I en av dem sitter tre personer tett sammen, beskyttet mot vinterkulden av varme skinnfeller. De har med seg sild og kull, akkurat slik forfedrene våres gjorde det. Denne reisen er mer enn en tur – det er en levende kulturarv.
– Vi har bare hatt bil i 70 år, men hesten har vært vårt trofaste reisefølge i flere tusen år, sier Sigurd Svendsen, formann i Forbonde og Lasskjørerunionen.
Før skogbruket ble modernisert i 1950-årene, var store deler av Norden dekket av ufremkommelig urskog. Kløvhester kunne gjøre nytten om sommeren, men på sleden fikk man fraktet fem ganger så mye last som én kløvhest. Derfor ventet bøndene til vintersnøen la seg over landskapet, og innsjøene frøs til is. Da kunne hesten effektivt trekke sleden i flere mil uten å bruke så mye energi.
– En Lasskjører var en som kjørte varer mellom to byer eller mellom kysten og innlandet. Det foregikk om vinteren med hest og slede, forklarer Sigurd.
Ved Djupsjøen, like øst for Røros, gjør lasskjørerne seg klare til den siste etappen.
– Vi startet i Trondheim for ti dager siden. Det har vært en kjempefin tur, og nå har vi bare et par timer igjen, sier Knut Botngård mens han seler på hesten sin.
Rundt ham summer det av forventning. Snart skal de kjøre inn til Rørosmartnan, akkurat som lasskjørerne gjorde for flere generasjoner siden.
Før i tiden var det store vintermarkeder både i Oslo, den tids Christiania, i Trondheim og på Røros for å nevne noen.
– Røros er en ganske ung martnan, den er 170 år i år. Slike vintermarkeder var det overalt før i tiden, og de var avhengige av å få varer – spesielt de som lå midt inne i landet. Røros er den siste martnan av alle som fantes rundt omkring, forteller Sigurd.
Alt ved opplevelsen er autentisk. Ingen moderne materialer – bare vadmel, pels og skinn. Det handler om mer enn å kle seg tidsriktig; det handler om å ære en levemåte som en gang var livsnødvendig.
– Når du først har vært med én gang så merker du hvor artig det er. Samholdet i laget, og at vi alle har samme interesse. Det er jo veldig spesielt å kjøre hest inn til Røros. En annen tidsepoke er det også, sier Kjersti Marie Søreng.
Sigurd trekker de historiske linjene enda lengre tilbake.
– Vikingene brukte også hest og slede. En av arbeidssledene deres er utrolig lik de vi bruker i dag. Det er en kultur som vi har glemt litt bort, som vi lasskjørere graver i.
De norske hesterasene – fjordhest, dølahest, nordlandshest og kaldblodstraver – er en del av denne arven. Sammen med svenske raser som nordsvensk brukshest og ardenner danner de kjernen i denne tradisjonen. Men Sigurd advarer:
– De norske hesterasene er rødlistet, det er så få igjen av dem. Det er viktig å spre mer interesse, for hesten må brukes – den kan ikke bare stå på en stall til pynt.
– Hestene elsker å være ute på tur. Det nære båndet til oss mennesker ligger der, det er jo mange tusen år siden vi temte hesten, sier Sigurd.
Bjellene klinger i vinterlufta idet de når Slagghaugene på Røros.
Fem tusen publikummere venter spente.
Bjellene klinger i vinterlufta idet de når Slagghaugene på Røros. Derfra kjører de 81 hestene og lasskjørerne sammen i en storslått parade. Fem tusen publikummere venter spente. Folkedans, joik og musikk fyller bergstaden, og stortingsrepresentant Trygve Slagsvold Vedum holder åpningstalen.
Sigurd smiler bredt.
– Man blir veldig glad når man ser kirketårnet på Røros. Martnan er jo en folkefest, der vi treffer alle de andre lasskjørerlagene, mye hestefolk, også kommer det mange andre, som folkemusikere og turister. Det er en smeltedigel slik det var før i tiden med kultur, musikk, glede og mye hesteprat!
Ved Doktortjønna er en eldgammel tradisjon vekket til live: kappkjøring med hest og slede.
Kjetil Mjønerud har kjørt hit med sin dølahingst på 19 år som heter Tiril Svarten. De kjørte med Dalarna Femund Förkörarforening helt fra Sverige. Jorunn Alme har med seg den eneste fjordhesten som stiller til start, nemlig Alme Baronen.
– De drev med kappkjøring i vikingtiden også. Det var mye hestehandel, de bytta og solgte hester på martnan. Det var viktig å kappkjøre for å vise frem hestene sine, forteller Sigurd.
To og to konkurrerer, til kun to står igjen: Tiril Svarten og Alme Baronen. Spenningen er til å ta og føle på idet de setter av gårde.
Tiril Svarten trekker det lengste strået, men Jorunn Alme smiler like bredt.
– Jeg unner Kjetil og Tiril Svarten seieren, vi er en god nummer to!
For Kjetil Mjønerud er dette mer enn en konkurranse.
– Dette er slutten på en lang reise. Jeg har truffet nye folk og fått nye venner. Svarten viser at han er frisk og rask selv om han er 19 år – en ordentlig kompis, forteller han rørt og gir hesten sin er skikkelig god klem - som gjengjeldes.
Etablert: 1982
Hvor: Oslo, Norge
Ansvar: Har enerett i Norge til å tilby pengespill på hest.
Formål: Norsk Rikstotos hovedformål er å legge til rette for ansvarlig pengespill på hest og å forebygge negative konsekvenser av pengespill. Norsk Rikstoto har for øvrig til formål å støtte hestehold, hestesport og hesteavl. Stiftelsen skal drives effektivt, slik at mest mulig av inntektene kommer formålene til gode.
Samarbeid: Nært samarbeid med trav- og galoppsporten, Norsk Galopp og Det Norske Travselskap.
Inntekter: Rikstotos inntekter kommer hovedsakelig fra spillaktiviteter. Overskuddet går til norsk hestesport og til tiltak for å fremme ansvarlig spill.
Betydning: Sørger for at folk skal oppleve de positive effektene av pengespill og minimerer de uheldige konsekvensene av pengespill. Støtter hestehold, hestesport og hesteavl i Norge ved at alt overskudd gis til aktører innen disse områdene.
Hestevelferd er et av våre viktigste satsingsområder i Norsk Rikstoto, fordi vi mener at hver eneste hest fortjener et trygt og godt liv – både under og etter sin aktive travsportkarriere.
Hesten har alltid vært mer enn bare en arbeidshest. Den er også en unik terapeut og miljøskaper, med evnen til å bringe mennesker sammen og fremme positiv utvikling.
Våre norske hesteraser er en uvurderlig del av vår kulturarv. Gjennom Norsk Hestesenter bidrar vi til å bevare disse verdifulle rasene.